SØRLANDET

Sørlandsperler

TID FRA OSLO

30 min med fly

 

I

PRISNIVÅ

Middels

 

I

KOMBINER

Lindesnes/Kristiansand

Det er vanskelig å velge mellom alle sørlandsjuvelene langs Agder-kysten. Få ting kjennetegner Sørlandet bedre enn de sjarmerende hvitmalte byene som ligger som perler på en snor langs kysten fra Risør til Flekkefjord med gamle trehus, kystlinje og sommervær. Her er noen av dem.

 

Risør

Risør har lang og rik tradisjon med bygging av trebåter – noe du ser under Trebåtfestivalen hver sommer. Risør er også vertskap for flere internasjonale festivaler.

I Den hvite by ved Skagerrak er det meste i rusleavstand. Utforsk de blomsterkledde smugene, der du kan finne skatter i nisjebutikker, som Embla design. Risør har en stolt fortid som en av landets største sjøfartsbyer, og de som bor her har lang erfaring med båtbygging.

 

Arendal

På 1800-tallet var Arendal Norges største sjøfartsby, noe de mange staselige trebygningene vitner om. Besøk den sjarmerende gamlebyen Tyholmen og ta en tur i den livlige havnen Pollen.

 

Grimstad

Grimstad er dikternes by. På det lille vaktrommet i apoteket hvor han arbeidet (som nå er museum), skrev Henrik Ibsen sitt første skuespill, Catilinia. Grimstad har flere godt bevarte bygninger og kan friste med brosteinsbelagte gater og idylliske bakgårder.

 

Kristiansand

Kristiansand er selve knutepunktet med kulturopplevelser, nye impulser og flotte aktiviteter i nær avstand. Etter bybrannen i 1892 er det kun den nordøstlige bydelen av Kristiansand som har bevart sin opprinnelige trehusbebyggelse. Disse kvartalene er kjent som Posebyen som består av lave trehus som til forskjell fra mange andre av Sørlandsbyene ligger strengt ordnet i kvartaler. Bo på nyoppussede Hotel Caledonien og nyt en drink i baren i toppetasjen.

 

 

Ny-Hellesund

Ny-Hellesund er en av de best bevarte uthavnene langs sørlandskysten hvor kulturmiljøet i uthavnene ble fredet i 2016. 

Verftet ligger i den fredede uthavnen Ny-Hellesund, midt i Sørlandets flotteste skjærgård like utenfor Kristiansand. Her finner du varme svaberg, spektakulære stier, koselige strender og lune viker – rett på innsiden av havet!  

Det gamle skipsverftet i Ny-Hellesund er bygd om til ferieleiligheter. Her bor du komfortabelt i store, lyse og romslige selvhusholdsleiligheter på brygga, få meter fra sjøen og kaia der også rutebåten legger til.